Optimera din hälsa med naturlig mat och ett naturligt rörelsemönster.
LCHF#Kettlebells#Paleo#Gi-noll#Njutmetoden#Hälsa #Funktionell träning#Lågkolhydratkost#Intervaller# Ketonmätning#Skogspromenader#Vitalitet#Lycka
Laddar inför kvällens träningspass med en proteinbomb :-)
Tänkte dela med mig av receptet:
6 torskbitar
Salt och svartpeppar
Hyvlat smör
Hyvla smör och lägg i en ugnsfastform, lägg fiskbiten uppe på. Salta rejält och peppra lagom ;-) Tillaga i 175 grader ca 20 min
8 hårdkokta ägg
ca 20-30 g smör p.p
Dela äggen 2 ggr med äggskäraren.Brukar blanda runt ägghacket i en skål. Lägg upp en liten ägghög på tallriken.
Smält smöret på låg värme, undvik bottensatsen när du häller smöret över de hackade äggen. Snåla inte :-)
Ångkoka ca 500 g broccoli
Torsk är fettsnålt men mycket bra proteiner i så för att kompensera fettförlusten i måltiden väljer jag 20-30 g skirat smör. När man skirar smör slipper man mjölkproteinet och mjölksockret :-) det är ju fettet jag vill åt!
Goda proteiner nr 1
Ägg innehåller både mättat fett och protein av god kvalitet!
Goda proteiner nr 2
Broccoli ångkokar jag för att optimera näringsinnehållet!
Fantastiskt vinterväder klarblå himmel, -12 grader och sol. Perfekt väder för en dag ute i friska luften :-)
Slängde ihop ett knäckebröd igår. Har saknat det hårda krispiga så jag experimenterade ihop ett nytt "knäckis". Blev nöjd med resultatet. Lite för nöjd kanske ;-) blev hela 3 bitar med mycket pålägg på till frukost idag. Är fortfarande mätt efter 4 timmar :-)
1 dl linfrö
1 dl sesamfrön
0,5 dl pumpafrön
0,25 dl kokosnötsmjöl
1 dl kruskakli
1 dl nötmjöl
1 msk Fiber Husk
0,5 tsk salt
1 msk olivolja
2 ägg
1,5-2 dl vatten
Blanda alla torra ingredienser, tillsätt äggen och vatten. Smeten ska vara lite lätt flytande så det går lätt att bre ut den på bakplåtspappret.
Grädda i 150 grader ca 45 min. Ta ut "knäckisen" och skär den i lagom stora bitar.Ställ in plåten i ugnen igen.
Sänk värmen till 100 grader och låt torka i 3-4 timmar. Öppna ugnsluckan då och då för att släppa ut vattenångan.
Jag brukar mala paranötter när jag vill använda nötmjöl. Tycker att den har en väldigt mild smak och är en klar favorit när jag ska baka bröd. Mandel och hasselnötter smakar för mycket "efterrätt" för min smak.
Fröknäckisen blev som jag hoppades på krispigt och hårt :-) Nöjd och glad!!
Idag lagas det kyckling i ugn med smak av timjan, citron och vitlök. Det luktar gudomligt :-)
4 kycklingfileer
1/2 pressad citron
1-2 pressade vitlöksklyftor
0,5 dl olivolja
1-2 tsk timjan
Salt & svartpeppar
Blanda saften från citronen med olivoljan och kryddorna.
Lägg kycklingfileerna i en ugnsform, häll blandningen över och vänd runt fileerna.
Tillaga i ugnen 150 gader 35-40 min. Låt kycklingen svalna i oljeblandningen.
Till detta serverade jag vitkålssallad.
ca 7 dl finriven vitkål
1 dl majonnäs
1 dl creme fraiche
1 vitlöksklyfta
Salt & svartpeppar
Blanda creme fraiche, majonnäs och kryddor. Lägg i vitkålen och blanda runt!
Lite fettsnålt kanske men det löser man lätt genom att tillsätta 2-3 msk majonnäs till extra bara för att det är gott ;-)
Den här rätten kan jag rekommendera att ta med sig när man är på resande fot och inte har tillgång till att värma mat. Supergod och saftig kyckling även kall.
Fredag betyder familjemys i soffan, medans vi väntar på att Gladiatorerna ska börja har vi ätit vildsvinsburgare med grönsaksstavar och vitlöksdipp. Smakade fantastiskt :-)
Hade lite tur fick erbjudande om att köpa ett helt vildsvin :-) så nu är frysen full av vildsvinskött! Tack Linda och Klas för köttleveransen!
Här kommer receptet:
750 g vildsvinsfärs
1,5 tsk salt
1 ägg
1 finriven lök
2-3 msk philadelphiaost
1/3 pkt fetaost
3-4 vitlöksklyftor
0,5 tsk svartpeppar
1-3 tsk chiliflakes
Blanda ägg, philadelphia, finriven lök, pressad vitlök, salt, peppar och chiliflakes. Tillsätt färsen och blanda ihop.
Forma hamburgar blir 8 st ca 1,5 cm tjocka stek i smör ca 3 min per sida.
Vitlöksdipp:
2 dl creme fraiche
2 dl majonnäs
2 vilöksklyftor
0,5 tsk salt
2-3 krm svartpeppar
Bland ihop och ställ i kylen.
Tillbehör: Stora salladsblad, skivade tomater, rödlöksringar, ostskivor, grönsakstavar (morötter, gurka, blomkål) och massa dipp/dressing.
Jag använder mig av en hamburgerpress för att forma hamburgarna. De blir runda och man pressar ur lite luft ur dem vilket gör att de håller sig platta. Man slipper upphöjningen i mitten :-) En kanon investering!
Har haft en effektiv dag idag :-) Hann med massa pappersarbete på fm och en 5 km löprunda. Löpningen går kanon fortfarande ;-) hoppas bara på att snö och is håller sig borta från vägarna.
Idag lagades det renskavsgryta och haricots verts. Smakade riktigt bra! Här kommer receptet:
Renskav 480g
ca 8 champinjoner
3-4 dl grädde
1 dl creme fraich
1 dl Philadelphiaost
1 dl riven parmesanost
Salt, peppar och soja efter tycke och smak!
Finhacka champinjonerna och stek dem i smör. När vätskan kokat bort lägg i skaven och stek tills den är färdig.
Tillsätt grädde, creme fraich, philadelphia och kryddor. Låt puttra ca 10 min. Lägg till sist i parmesanen och låt puttra ca 5 min till.
Haricots vert kokar jag i saltat vatten ca 1-2 min. Jag gillar när det är lite al dente :-)
Snabbt, enkelt och så otroligt gott :-) sonens favoriträtt! Idag serverades blomkålsris med hackad spenat i. Mums 😃
Jag lagar oftast mat för ca 6 personer. Det är ett "måste" för mig att alltid ha en matlåda i kylen om jag blir akut hungrig ;-) eller snabbt behöver med mig en matlåda när jag ska iväg på jobb.
1 kg kycklingfilé 3-4dl grädde 2-3 dl crème fraîche Salt, peppar och curry
Blomkål 100 g smör
1 stor näve bladspenat
Bryn kycklingen i smör, krydda efter smak. Tillsätt grädde och crème fraîche låt puttra på svag värme så att såsen tjocknar lite.
Riv blomkålen och lägg den i kastrullen. Fyll på med vatten och koka upp. Vill du ha tuggmotstånd häll av vattnet annars låter du det koka ca 2-3 min. Låt ånga av!!!! Ordentligt!!! ;-) pressa bort det sista vattnet. Lägg i smöret och låt det smälta. Hacka bladspenaten och blanda i blomkålsriset.
Anledningen till att det är mycket smör i blomkålsriset är för att kyckling är väldigt fettsnål så för att höja fettkvoten i måltiden tillsätter jag smält smör!
Äter ca 2-3 timmar före träningspasset så att maten hinner smälta maten! Efter denna välkomponerade middag är jag redo för ett Kettlebell-pass!!!
Snabbfixad lunch idag efter årets första löprunda!
Sätt ugnen på 175 grader!
Hyvla smör och lägg fiskbiten ovanpå i en ugnsfast form. Krydda med salt och svartpeppar. Stek i ca 25 min
Under tiden... Lägg spenaten i en kastrull ( brukar använda 400 g till 4 pers) fyll på med 2-3 dl grädde, 50 g smör. Koka upp och smaka av med salt och peppar!
Lite slarv blev det på ledigheten. Slarvar dock bara med råvaror av god kvalitet!!
Tryffel är en svag punkt för mig och det har jag ätit en hel del av och faktiskt klarat av utan att må speciellt dåligt.
Så jag åkte ur ketosen snabbt som tusan... men det var väntat. Bestämde mig för att komma tillbaka så fort som möjligt igen så min fasta startade 1/1 kl 15.00 och den 2/1 kl 11.00 var jag tillbaka i ketos igen :-)
Mina blodketoner låg på 0,7 så kl 13.00 åt jag min lunch.
3 stekta ägg och en sallad på savoykål, 0,5 dl kidneybönor, 2 msk olivolja, vinäger, chiliflakes, salt och peppar.
Har köpt mig en liten ministekpanna på Åhlens som är kanon att steka sina ägg i. Brukar ta 2-3 ägg då får jag en fin rund äggomelett med hela äggulor i. Mums!
Fastan kändes riktigt bra denna gång och att vara tillbaka i ketos kommer vara toppen. Har nämligen saknat de där extra timmarna man får när man är i ketos. ( se tidigare inlägg om ketoner mitt favoritbränsle)
Åt en fantastisk middag på Nyårsafton som jag vill dela med mig av :-)
Förrätt
Löjrom med vispad creme fraiche, rödlök och rödbetsråraka
Varmrätt
Helstekt oxfile serverades med fänkålsgratäng, sallad med granatäpple och vispat smör.
Efterrätt
Vit och mörk chokladtryffeltårta
Förätt: 6 personer
Finriv 6 st rödbetor och lägg i en sil, salta lite lätt. Kläm ur vätskan och tillsätt 1 äggvita. Stek på medelhög värme ca 4 min/sida. Vänd ej rårackorna för ofta det räcker med 1 gång per sida. Låt rårakorna svalna något. Lägg upp på tallriken.
Vispa creme fraiche med elvispen så den blir tjock, spritsa ut den bredvid rårakan och toppa med finhackad rödlök.
Forma löjrommen till ett ägg med hjälp av en kall/blöt sked och lägg vid sidan om creme fraichen.
Varmrätt: 6 peroner
Bryn oxfilebiten i smör. Lägg över den i en ugnsfastform och krydda med salt och peppar. Sätt ugnen på 125 grader. Stick in en köttermometer. Stek i mitten av ugnen till 58 grader för rosa kött. Vira in köttet i aluminiumfolie och låt vila ca 10 min.
Recept på fänkålsgratäng: se tidigare inlägg Fänkålsgratäng ala Heidi
Granatäpple i salladen är en stor favorit hos oss både för de stora och de små. Ger både antioxidanter till kroppen och vacker färg till salladen.
Vispa rumstempererat smör ca 10 min. Vi smaksatte med salt, peppar och riven parmesan denna gång. Smakar gudomlig gott :-)
Efterrätt:
Börja med den vita tryffel. Koka upp 0,5 dl grädde och 25 g smör i en kastrull, tillsätt chokladen ca 200 g och rör runt till den smälter. Rör i ca 2 msk kesella. Fyll formen med hälften av smeten ( ställ kastrullen på den avstängda plattan så att tryffelsmeten håller sig ljummen) och ställ formen i frysen.
Koka upp 0,5 dl grädde och 25 g smör och lägg i ca 100 g mörk choklad, rör tills det smälter. Ta ut formen och fyll på med den mörka chokladtryffeln ställ tillbaka i frysen igen.
Dags för sista lagret när den mörka chokladtryffeln stelnat till ca 5-10 min. Häll över den sista vita tryffelsmeten och ställ sedan tryffeltårtan i kylen där den även bör förvaras tills du serverar den.
Jag använder mig av choklad-pellets som jag köper hos Kaffe & Pralin här i Örebro. God kvalitet och supertrevlig personal som svarar på frågor om sockerhalt i chokladen med mera. Min favorit är mörk choklad Costa Rica den är ljuvlig ;-)
Tryffeltårtan gör jag i en lite form (D:11,5 cm) med löstagbar kant som jag köpt på Åhlens. Den är kanon!
Kvällen avslutades med ett glas Bollinger som är en av favoriterna och härliga fyrverkerier!!
Ser fram emot ett fantastiskt 2013 med många nya saker på gång studier, föreläsningar, kamratcirklar och härliga träningspass både på Medborgarskolan och PeakLife.
Önskar er alla en god fortsättning och ett framgångsrikt 2013 <3
Levnadsglad två barnsmamma med ett brinnande intresse för LCHF/Paleo-kost och funktionell träning med kettlebell som redskap. Utbildad Lic. Kostrådgivare med inriktning LCHF/Paleo och Diplomerad Kettlebell Instruktör Foundation, 1 & 2.
Har du frågor?
Kontakta mig på
[email protected]
eller 0709-809490